Kapadokya, çok eski bir tarihi geçmişi bulunan Türkiye’nin en önemli yerleşim alanlarından biridir. Bölgede yer alan peri bacaları, mağaralar ve vadiler buranın turistik açıdan önemli bir yer olmasını sağlar. Kapadokya denildiğinde her ne kadar insanların aklına doğa harikası peri bacaları gelse de bölgenin zengin yemek kültürü de tadılmaya ve öğrenilmeye değerdir. Bu toprakları ziyaret etmek hem kültür turizmi açısından hem de gastronomi açısından dolu dolu bir gezi deneyimi yaşamaya değecektir.
Kapadokya, Anadolu mutfağının güzide yemeklerini deneyimleme açısından eşsiz yerlerden biridir. Türk ve dünya mutfağından çeşit çeşit yemekler bulunan Kapadokya mutfağı, gerçekten lezzetli yemekleri ile iştah açıyor. Kapadokya mutfağı, genel olarak İç Anadolu mutfağı yemeklerinin ağırlıklı olduğu bir mutfak olarak karşımıza çıkmaktadır. İç Anadolu mutfağında ise genellikle et ürünleri, tahıl ve bakliyat kullanılır. Bölgenin tarım ve hayvancılık açısından pek verimli bir bölge olmayışı mutfak kültürüne de yansımıştır. Kapadokya yemek kültürünü etkilen tek unsur iklim olmamakla birlikte bu bölgenin çok eski tarihi geçmişi bulunması ve bölgede daha önce yaşamış olan farklı milletlerden de ileri gelmektedir. Geçmişte Rumlar ve Ermenilerin yaşadığı bu topraklarda onların kültürleri geçmişten bu güne harmanlanarak günümüze ulaşmıştır. Kapadokya denildiğinde ise akla ilk gelen yemekler; testi kebabı ve güveçte pişirilmiş tandır fasulyesidir.
Kapadokya yerli ve yabancı birçok turisti kendine çekmesiyle önemli kentlerden biridir. Kapadokya’yı ziyaret eden kişiler eşsiz güzelliğinin yanı sıra eşsiz yemeklerin de tadını çıkarmak isterler. Bu nedenle burada en önemli soru olarak Kapadokya’da nerede ne yenir, sorusu öne çıkmaktadır. Kapadokya mutfağı çok yönlü bir mutfak olup içerisinde birçok farklı lezzeti harmanlamayı başarabilmiştir.
Kapadokya Mutfağı Hakkında Pratik Bilgiler
Kapadokya’dan Alınabilecek Yiyecekler: Türk ve dünya mutfağından birçok çeşit yemek bulunsa da yörenin kendine has yemeklerini deneyimlemek ayrı bir haz olacaktır. Öyle ki Kapadokya ile özdeşleşmiş birçok yiyecek bulunması Kapadokya mutfağının bir zenginliği olarak karşımıza çıkar. Yörenin en önemli ve en göze çarpan yiyecekleri ise; testi kebabı, ayva dolması, köftür (pekmez şirası), tandır fasulye, Nevşehir mantısı, düğü çorbası ve dolazdır. Ayrıca bu yöresel yemeklerden ayrı olarak doğal yollarla kurutulmuş meyve kuruları da Kapadokya’da mutlaka denenmesi gereken ve satın alınabilecek lezzetler arasında yer alır. Bununla beraber çörek otlu yağlı peynirler, çökelek, badem ve çiçek balları Kapadokya’dan alabileceğiniz diğer yiyecekler arasındadır.
Kapadokya’nın En Meşhur Tatlısı: Nevşehir/Kapadokya gezinizde burada mutlaka tatmanız gereken geleneksel tatlılar arasında helva gibi olan leziz dolaz tatlısı, Türk pudingi bulamaç, aside ve zerde tatlısı, un helvası ve cevizli-tahinli kabak tatlısı yer almaktadır.